Aderarea Ucrainei la UE, cât de posibilă este în următorii doi ani. Ce a votat Parlamentul European
Parlamentul European a votat, joi, în favoarea unei foi de parcurs pentru aderarea Ucrainei la UE. Înaintea viitorului summit Uniunea Europeană-Ucraina, care va avea loc la Kiev, vineri, 3 februarie, au fost exprimate 489 de voturi pentru rezoluție, 36 împotrivă și 49 de europarlamentari s-au abținut.
PE a votat în favoarea unei foi de parcurs pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană
Rezoluția stabilește că blocul comunitar va „lucra la începerea negocierilor de aderare și va sprijini o foaie de parcurs care să contureze pașii ulteriori, pentru a asigura aderarea Ucrainei la piața unică a UE”.
Totodată, eurodeputații au punctat că „aderarea este un proces bazat pe realizări și implică respectarea procedurilor relevante și punerea în aplicare a reformelor și criteriilor legate de UE”. Aceștia au solicitat autorităților ucrainene „să realizeze reforme semnificative cât mai curând posibil, astfel încât țara să îndeplinească criteriile de aderare” la Uniunea Europeană. Rezoluția mai subliniază necesitatea de a consolida sprijinul blocului comunitar pentru Ucraina, notează The Guardian.
Apel la statele UE
Astfel, europarlamentarii recomandă ca statele membre ale UE să „mărească și să accelereze ajutorul militar acordat Kievului, inclusiv furnizarea de arme, dar și să ofere sprijinul politic, economic, infrastructural, financiar și umanitar necesar”.
Măsura conține un apel pentru a acorda prioritate convenirii unui pachet cuprinzător de măsuri pentru refacerea Ucrainei la viitorul summit, inclusiv sprijin pe termen scurt, mediu și lung, de la asistență imediată la stimularea creșterii economice după terminarea conflictului.
Membrii PE au cerut, de asemenea, un embargo „imediat și complet” asupra importului de combustibili fosili și uraniu din Rusia în UE, precum și renunțarea completă la gazoductele Nord Stream 1 și 2.
„Obiectiv ambițios” în doi ani
Înainte de summitul de la Kiev, premierul Denîs Șmîhal a spus că Ucraina și-a stabilit ceea ce el a numit un „obiectiv ambițios” de aderare la UE în doi ani. În realitate, ar putea dura mult mai mult. Ultima țară care a intrat în Uniunea Europeană a fost Croația (2013), la un deceniu după ce a solicitat oficial. Poloniei, de pildă, i-au trebuit 20 de ani până când a aderat în 2004.
Puțini oficiali de la Bruxelles văd obiectivul Kievului realist. „Nu de asta are nevoie Ucraina”, a afirmat un diplomat UE, potrivit BBC.
Ucraina a solicitat să se alăture blocului comunitar european la scurt timp după invazia rusă, iar în iunie 2022 a primit statutul de candidat oficial din partea UE, fiind considerată o mișcare geopolitică îndrăzneață.
Ce criterii trebuie să îndeplinească
Pentru a putea intra în UE, Ucraina trebuie să îndeplinească criterii extinse, de la stabilitate politică, inclusiv instituții democratice care garantează respectarea statului de drept și a drepturilor omului, până la capacitatea economică de a rezista concurenței. În plus, va trebui să-și transpună legislația națională la standardele juridice extinse ale Uniunii, de la climă și muncă la sănătate, printre altele. Deși blocul recunoaște progresele de până acum, subliniază că Ucraina trebuie să facă mai mult pentru a construi un istoric credibil în lupta împotriva corupției endemice.